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Agenda Item Request: Measurement of minimum funding requirement in 
pension asset ceiling test 

Dear Mr. Upton, 

The European Securities and Markets Authority (ESMA) is an independent EU Authority that 
contributes to enhancing the protection of investors and promoting stable and well-
functioning financial markets in the European Union (EU). ESMA achieves this aim by 
building a single rule book for EU financial markets and ensuring its consistent application 
across the EU. ESMA contributes to the regulation of financial services firms with a pan-
European reach, either through direct supervision or through the active co-ordination of 
national supervisory activity.  

As a result of the review of financial statements carried out by national competent authorities 
and ESMA’s co-ordination activities, we have identified an issue related to the application of 
IFRIC Interpretation 14 The Limit on a Defined Benefit Asset, Minimum Funding 
Requirements and their Interaction. 

A detailed description of the case is set out in the appendix to this letter. 

We would be happy to further discuss this issue with you. 

Yours sincerely, 

 

Steven Maijoor 
  

Date: 23 February 2015 
ESMA/2015/419 
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APPENDIX – DETAILED DESCRIPTION OF THE ISSUE 

 
1. As part of their monitoring and supervisory activities, ESMA and national enforcers have 

identified divergent application of IFRS requirements regarding the performance of the 
pension asset ceiling test referred to in paragraph 64 of IAS 19 Employee Benefits. 
Divergence exists in estimating the minimum funding requirement for future service, 
which is one of the test’s inputs. 
 

Description of the issue 

2. When entities with defined benefit pension plans have identified a surplus of pension 
assets over pension liabilities, paragraph 64 of IAS 19 requires them to perform an asset 
ceiling test in order to calculate how much of the surplus to recognise as an asset. One 
of two possible methods of performing the asset ceiling test considers the potential 
economic benefit of the surplus being available to the company as a reduction in future 
pension contributions. Using this method, IFRIC 14 limits the amount of pension asset 
that can be recognised to the cumulative future pension service cost, less any minimum 
pension funding requirement relating to future service. 

 
3. Paragraph 17 of IFRIC 14 requires an issuer to determine the cumulative future service 

costs using assumptions consistent with those used to determine the defined benefit 
obligation and with the situation existing at the balance sheet date. 

 
4. Paragraph 21 of IFRIC 14 requires the future minimum funding requirement 

contributions to be estimated using assumptions consistent with the minimum funding 
basis and, for any factors not specified by that basis, assumptions consistent with the 
defined benefit calculation in IAS 19. The estimate must not include the effect of 
expected changes in the terms of the minimum funding basis that are not substantively 
enacted or contractually agreed at the end of the reporting period. 

 
5. When estimating future service costs, paragraph 16 of IFRIC 14 is clear that an entity 

should estimate them over the shorter of the life of the pension plan and the life of the 
entity. However, ESMA has identified divergent views with respect to the period for 
which the future minimum funding requirement contributions should be included in the 
calculation when these are contractual amounts agreed with pension trustees. 

 
6. Under such arrangements, minimum funding arrangements are regularly renegotiated 

with the pension fund trustees, e.g. on an annual or triennial basis. The negotiated 
amount must then be paid for a fixed period, e.g. five years. There may be a notice 
period required before an entity can choose to cease future pension funding, however it 
will not be contractually required to continue with future pension contributions over the 
life of the plan. 
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View 1 – Assume that the future minimum funding requirement will apply for only the 
minimum period agreed with the pension trustees 

7. Proponents of view 1 argue that paragraph 21 of IFRIC 14 only requires minimum 
funding requirements to be included in an asset ceiling test for the period to which an 
entity has contractually agreed to as at the balance sheet date.  

   
8. For example, if the company is only committed to make minimum contributions for five 

years, only five years of minimum pension contributions would be included in the asset 
ceiling test. 

 
View 2 – Assume that the minimum funding requirement will continue over the 
estimated life of the pension plan 

9. Proponents of view 2 argue that the requirement to use terms and conditions 
contractually agreed at the balance sheet date refers only to the agreed contribution 
rate. Paragraph 21 does not explicitly refer to the period for which minimum funding 
requirements should be included. It also refers to using IAS 19 assumptions for any 
factors not specified by the minimum funding basis. Proponents of view 2 argue that 
using the same period for future service costs and minimum funding requirements is a 
better reflection of how the funding arrangements work in practice. 
 

10. Proponents of view 2 also refer to Example 3 of the Illustrative examples to IFRIC 14. 
This example shows the future service cost and minimum service contributions being 
extrapolated over the same period. However, the assumptions underlying this example 
are not specified. 
 

Request 

11. ESMA seeks clarification of whether an entity with a contractually agreed future 
minimum funding requirement should assume that this requirement will exist over the life 
of the pension plan when performing an asset ceiling test. 
 

12. ESMA is aware of examples of this divergent practice that have recently been identified 
by European jurisdictions. Accordingly, ESMA kindly suggests that the IFRS 
Interpretations Committee considers clarifying the accounting requirements in this 
respect. 


