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Please note that due to the summer holidays this response is based on the input of a 

limited number of CCPs members of EACH.  

 

 

Introduction 

 

EACH appreciates the scope of the consultation on operations of buy-ins for trades neither 

cleared nor traded on a trading venue and would like to take the opportunity to raise specific 

issues in respect to the draft rules in the Annex 2 on buy-ins for cleared trades. We would 

like to reiterate some of the points made in the previous consultation response on CSDR. We 

hope that ESMA will take these into account in the final RTS. 

 

Answers to questions: 

 

Q1: Please provide evidence of how placing the responsibility for the buy-in on the 

trading party will ensure the buy-in requirements are effectively applied. 

Please provide quantitative cost-benefit elements to sustain your arguments. 

 

No EACH comments. 

 

Q2: Please indicate whether the assumption that the trading party has all the 

information required to apply the buy in would be correct, in particular in cases where 

due to a lack of securities held by one of the intermediaries within the chain. 

 

Recital (4): 

The current wording states that clearing members should perform the buy-in. While trading 

venue members may or may not perform the buy-in for failed settlements, in accordance 

with the rules of the trading venues, in the case of cleared transactions and in line with the 

level 1 text of the CSD Regulation, the CCP is the party executing the buy-in, not the clearing 

members. We therefore suggest changing the current wording of Recital 4 (page 16) as 

follows:  

 

‘For transactions executed on a trading venue, the trading venue members are the parties to 

the transaction and therefore the parties that should perform the buy-in. They have the 

relevant information to execute it. For transactions cleared by a CCP, clearing members 

are the parties to the transaction and therefore the parties that should be subject to 

the buy-in performed by the CCP.’ 

 

Q3: Should you believe that the collateralisation costs attached to this option are 

significant, please provide detailed quantitative data to estimate the exact costs and 

please explain why a participant would need to collateralise its settlement instructions 

under this option. 

 

No EACH comments. 
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Q4: If you believe that option 1 (trading party executes the buy-in) can ensure the 

applicability of the buy-in provisions are effectively applied, please explain why and 

what are the disadvantages of the proposed option 2 (trading party executes the buy-

in with participant as fall back) compared to option 1, or please evidence the higher 

costs that option 2 would incur. Please provide details of these costs. 

 

No EACH comments. 

 

Q5: Please provide detailed quantitative evidence of the costs associated with the 

participant being fully responsible for the buy in process and on the methodology 

used to estimate these costs. 

 

No EACH comments. 

 

 

Comments on Annex 2 – Section 3 Details of operation of the appropriate buy-in 

process 

 

1. Article 12 – General 

 

1.1. Article 12.1 – General – Initiation of the buy-in process 

 

In order to ensure a consistent application of the provisions with regard to the initiation 

of the buy-in process, we would suggest the following adjustment to Article 12.1: 

 

‘The buy-in process shall be initiated at the end of the business day following the 

elapse of on which the extension period elapses.’ 

 

1.2. Article 12.1 – General – Elements of the buy-in process 

 

EACH would like to confirm that options 1-2-3 only cover trades which are non-

cleared/non-traded on trading venues. 

 

2. Article 13 - Notifications 

 

2.1. Article 13.1 

 

For clarification reasons we propose the following clarification to Article 13.1.b: 

 

‘without  delay upon  the  appointment  of  the  buy-in  agent, a notification specifying 

the date of the appointment and the name of the buy-in agent, in case the buy-in is 

not executed via a buy-in auction’. 
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2.2. Article 13.3 

 

Article 13.3 requires CCP to send the notifications listed in paragraph 1 to both CSD and 

failing clearing members. EACH believes there is no need for CCPs to send notifications 

to the CSDs, as these have already all the information. Both CCPs and market participants 

have accounts at the relevant CSD, which will therefore know if and when a settlement 

instruction has settled or whether it will have to continue to apply the penalties.   

 

 

3. Article 15 

 

3.1. Article 15.2 

 

We would like to suggest the following changes to Art 15.2 to ensure that rules 

around the execution of the buy-ins are firm but flexible enough in order to ensure the 

continuation of the different buy-in models used currently by CCPs, which work 

effectively: 

 

15.2.a  

‘where the buy-in has been successful, the securities shall be delivered to the receiving 

clearing member  made available to fulfil outstanding deliveries, and upon 

completion of the buy-in process, the CCP shall ensure that the settlement instruction is 

cancelled closed through settlement or cancellation;’ 

 

15.2.b We believe that the last sentence of Article 15 (2)(b) is not needed, as the CCP will 

always notify the failing clearing member when it is required to pay the cash 

compensation to the CCP.  

 

‘where the buy-in failed, the CCP shall notify without delay to the failing clearing member 

whether the CCP prefers to defer the buy-in, or whether it prefers to receive the cash 

compensation. In the absence of such notification, the failing clearing member shall pay 

to the CCP the cash compensation, which the CCP shall pass to the receiving clearing 

member; ‘ 

 

In addition, for transactions cleared by a CCP neither there is a one to one relation 

between buy and sell transactions nor a dedicated assignment between deliveries to the 

CCP and receipts from the CCP. Price(s) used to calculate the cash compensation on the 

delivery instruction(s) to the CCP may differ from the price(s) of the delivery instruction(s) 

from CCP to the receiving party(ies). As a consequence the cash compensation received 

cannot simply be passed to the receiving party.  

 

Therefore, would ESMA wish to maintain this last sentence, we would suggest at least 

rephrasing it as follows: 
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‘In the absence of such notification, the failing clearing member shall pay to the CCP the 

cash compensation as requested by the CCP, which the CCP shall pass  to  the  

receiving clearing member. The CCP shall transfer the appropriate cash 

compensation to the receiving party(ies) of the CCP.’ 

 

15.2.c It would not seem logical for the failing participant to pay a cash compensation it 

has not been required to pay by the CCP - the CCP will always notify the failing clearing 

member when it is required to pay the cash compensation. Only then the failing clearing 

member will pay. Therefore, we believe that the following parts should be deleted: 

 

‘where the buy-in results in partial delivery of securities, the receiving clearing member 

shall accept the bought-in securities shall be made available to partially settle the 

delivery as for a full buy-in. For the non-delivered securities, the receiving clearing 

member shall notify without delay to the CCP shall determine whether it prefers to defer 

the buy-in process or to receive the cash compensation. In the absence of such 

notification, the failing clearing member shall pay to the CCP the cash compensation, 

which the CCP shall pass to the receiving clearing member.’  

 

 

3.2. Article 15.4 

 

As for transactions cleared by a CCP neither there is a 1-1 relation between buy and sell 

transactions nor a dedicated assignment between deliveries to the CCP and receipts from 

the CCP. Price(s) used to calculate the cash compensation on the delivery instruction(s) to 

the CCP may differ from the price(s) of the delivery instruction(s) from CCP to the 

receiving party(ies). As a consequence the cash compensation received cannot simply be 

passed to the receiving party.  

 

We therefore suggest the following rephrasing:  

 

…‘For transactions cleared by a CCP, the CCP shall transfer the appropriate received cash 

compensation to the receiving clearing member.  

 

3.3. Article 16 - Partials 

 

EACH believes that Article 16 should be improved to ensure consistency with recital 8 as 

follows: 

 

When  the  relevant  securities  are  available  in  the  account  of  the delivering  

participant,  partial settlement  offered  by  CSDs  in  accordance  with  Article  3(9)  shall  

be  applied  from  the  last business  day  of  the  extension  period,  irrespective  of  any  

contractual  choice  made  by  the participants. Partial settlement should not apply to 

settlement instructions that have been put on hold by a participant, since this may 

indicate that the financial instruments in the account do not belong to the client 

for which the instruction has been entered into the system.  
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3.4. Article 17 - Minimising the number of buy-in processes 

 

We would like to confirm that the provisions of Article 17 only apply to trades which 

are non-cleared/non-traded on trading venues. 

 

 


